Familjehem i fokus hemsida om familjehem

Om familjehem

barn som ritar

Alla barn har rätt till en trygg familj

Det finns många barn och ungdomar i Sverige som av olika skäl inte kan bo med sina egna föräldrar. På Familjehem i fokus är vi övertygade om att barn behöver omvårdnad i en familj. Därför rekryterar vi familjehem som kan ta hand om barn med särskilda behov. I familjehemmet får barnen den struktur, trygghet och stabilitet de behöver för att kunna utvecklas.

Anmäl ditt intresse

Vad är det bästa med att vara familjehem?

Berättat av Caroline Johansson för Familjehem i fokus.

Det bästa med att vara familjehem är egentligen inte ”en sak” utan snarare ett hopkok av flera. Vi tryggar och stöttar någon som aldrig fått den till synes självklarhet här i livet, vi bygger självkänsla och ger grundomsorg men samtidigt utbildar vi oss själva och våra biologiska barn. Detta är i särklass den viktigaste och mest utvecklande utbildning jag fått äran att deltaga i. Ju bättre vi blir, ju mer erfarenhet, ju mer kunskap och redskap vi kan använda oss av – ju större vinster för dem vi vurmar för.

Vad är ett familjehem?

De familjer som tar emot andras barn eller ungdomar i sitt hem kallas familjehem (tidigare fosterfamilj eller fosterhem). Familjehemsföräldrar är privatpersoner som får utbildning och handledning av Familjehem i fokus. Många fortsätter med sitt dagliga arbete. Våra familjehem har olika kulturella bakgrunder och kan bestå av en eller två vuxna. Ibland finns det biologiska barn i familjerna.

Ett familjehem ger barn eller ungdomar som inte kan bo med sin egen familj en stabil och trygg miljö, erbjuder god omvårdnad och fungerar som förebilder. Placeringen i familjehem kan handla om en kortare tid eller flera år, ibland varar den under hela barnets uppväxt.

Att göra skillnad är utmanande och belönande

Att vara familjehem innebär mer än att bara ta emot ett barn i sitt hem. En annan viktig del är att stötta barnet eller ungdomen inom områden i livet som till exempel skolgång och hälsa. Alla barns behov och förutsättningar är unika. Och inget familjehem är heller det andra likt.

Att vara familjehem innebär ofta en utmaning på ett eller annat sätt. Men du får också mycket tillbaka i form av glädje, nya kunskaper och livskvalitet. Det är viktigt att veta att du får stöd, handledning och utbildning från oss hela vägen genom placeringen. Genom att vara ett familjehem kan du göra stor skillnad i ett barns eller en ungdoms liv.

Barn som behöver positiv förändring

Barnen vi placerar kommer från olika miljöer och geografiska områden, de är av olika nationaliteter och har olika behov. Kärnan i vår verksamhet är att de behöver trygghet och positiv förändring för att kunna utvecklas. Därför är det viktigt för oss att ge dem ett familjehem som möter deras unika behov. Familjehemmet ska vara en plats där de kan vara sig själva och bygga relationer till sin närmaste omgivning.

Stöd åt barn med komplexa behov

Familjehem i fokus är specialiserade på att rekrytera och utreda familjehem till barn och unga i åldrarna 0-18 år från otrygga livssituationer, med komplexa behov och problematiska beteenden. Det kan vara barn med:

  • Anknytningsstörning
  • Psykosocial problematik
  • Sexualiserat beteende
  • Komplexa trauman
  • LSS
  • Neuropsykiatrisk problematik
  • Ensamkommande asylsökande barn och unga
  • Minderåriga föräldrar och deras barn eller minderåriga, blivande föräldrar

För placerade barn med komplex bakgrund krävs extra terapeutiskt stöd utformat efter individens unika behov. Ett barn med traumatiska erfarenheter har ofta svårigheter till trygg anknytning. De behöver därför på ett särskilt sätt omges av familjehem och professionella som ser barnets beteende och har förståelse för vilket stöd som behövs. Som stöd åt barn med komplexa behov använder vi oss av FIF-modellen.

Våra familjehem berättar:
Det finns så många flyktingbarn och andra barn som har det jobbigt, och vi har det så fint, varför ska vi inte dela med oss?
Ismail Noor, Malmö
Våra familjehem berättar:
I dag har vi flera familjehemsbarn i åldrarna 5–17 år. Det är en stor glädje för oss! Allra roligast är att göra saker allihop tillsammans. Alla är vi medlemmar i en familj.
Mauricio och Silvia Sanchez, Eslöv

Familjehem berättar

Att ta steget och bli familjehem är ett stort och viktigt beslut – och du kanske undrar hur det faktiskt känns i vardagen. Vad säger andra som redan gjort resan? Hur påverkar det familjelivet, relationerna och känslan av att göra skillnad?

Följ med hem till några av våra fantastiska familjehem och läs deras berättelser – direkt från verkligheten.

Krav för att bli familjehem

Familjehem i fokus följer de riktlinjer och allmänna råd som Socialstyrelsen tagit fram för vad en utredning av familjehem ska omfatta och hur den ska bedrivas. Detta innebär fokus på fyra områden:

  • Familjens sammansättning
  • Boende och närmiljö
  • Personliga förutsättningar
  • Inställning till uppdraget

Det innebär också att vi vid rekrytering och utredning använder oss av flera informationskällor. Under rekrytering används inledningsvis Socialstyrelsens standardiserade och strukturerade frågeformulär Bra-Fam. Därefter genomförs intervjuer, referenstagning, hembesök och kontroll av säkerhet i hem och omgivning. Under utredning använder vi oss även av Socialstyrelsens framtagna familjehemsvinjetter. Du kan läsa om vad Socialstyrelsens metoder innebär på deras hemsida.

Familjehem i fokus lägger särskild vikt vid personliga förutsättningar som egen trygg anknytning, god mentaliseringsförmåga, handledningsbarhet och värderingar förenliga med Familjehem i fokus.

Familjehemmen vi samarbetar med utgör basen för vår verksamhet. De är vårt främsta verktyg för att nå vår vision: Att åstadkomma positiv och bestående förändring för barn och unga.

Så här går det till

Fyll i en intresseanmälan här på hemsidan, eller ring 020 - 20 29 30. Vi brukar ta kontakt inom en vecka för ett första samtal. Då pratar vi bland annat om din livssituation, dina levnadsvillkor och varför du vill bli familjehem. Vi berättar också om hur vi arbetar på Familjehem i fokus och bokar eventuellt in ett första besök.

Första besöket

Vi träffar dig i ditt hem för ett förutsättningslöst möte i syfte att berätta om Familjehem i fokus och svara på dina frågor. Efter det första besöket har du möjlighet att fundera ett tag. Om du fortfarande är intresserad och vi tycker det är lämpligt, påbörjas en utredning.

Ansökningshandlingar

Vi skickar ett brev till dig och ber dig fylla i:

  • Ansökan och information om vilka vi kan kontakta för referenser, till exempel arbetsgivare, vän, släkting och socialtjänst för tidigare placeringar.
  • Samtyckesblankett så att vi kan begära in kontrolluppgifter från polisen, Försäkringskassan, Transportstyrelsen och Kronofogden (för alla i familjen över 15 år) samt socialregister där du är eller har varit folkbokförd de senaste fem åren (för alla i familjen).
  • Formuläret BRA-Fam med grundläggande frågor.

Intervjuer och hembesök

Under utredningens gång kommer vi att göra några besök hos dig där vi intervjuar dig om din bakgrund, dina relationer och ditt nätverk. Om du har biologiska barn kommer vi även att prata med dem. Vi går igenom frågor om säkerhet i hemmet som är viktigt att tänka på som ett familjehem. Under utredningens gång pratar vi även om hur vi arbetar och vad som kan vara utmanande att vara familjehem. Det finns även utrymme att prata kring vilka förväntningar som finns på er som blivande familjehem och på oss på Familjehem i fokus. För att kunna bli familjehem genom oss är det viktigt att vi känner att familjen som utreds har värderingar som är förenliga med Familjehem i fokus värdegrund.

När vi sammanställt utredningen går vi gemensamt igenom den med er för att säkerställa att ni känner er trygga med den.

När du blir godkänd av Familjehem i fokus kommer du att matchas med de förfrågningar vi får från våra uppdragsgivare. Innan ett barn placeras hos dig åligger det kommunen att göra en matchningsutredning för det specifika barn som du är matchad med. Beslut om placering tas av kommunens socialnämnd.

Ersättning och arvode som familjehem

Familjehemsarvodet betalas ut en gång i månaden och är en betalning för det uppdrag som utförs av familjehemmet. Omkostnadsersättningen skall täcka barnets kostnader och kan variera beroende på barnets ålder. Den är skattefri och schablonmässig utifrån SKR:s rekommendationer och riktlinjer.

Vill du veta mer om ersättningen, ring oss på 020 – 20 29 30.

 

ANMÄL DITT INTRESSE HÄR

 

Vad är skillnaden mellan att vara familjehem genom kommunen och en oberoende familjehemsorganisation – som Familjehem i fokus?

Både kommuner och oberoende organisationer rekryterar och utreder familjehem. Processen eller vägen till att bli familjehem är på många sätt likadan. Vår rekommendation är att blivande familjehem ringer till olika organisationer och kommuner då det kan se olika ut vad gäller handledning, stöd, utbildning, kompetens, tillgänglighet, flexibilitet med mera.

Vem kan ansöka om att bli familjehemsförälder?

Alla kan ansöka om att bli familjehemsförälder. Om du blir godkänd eller inte som familjehem beror på en mängd olika saker. Det har att göra med hur din livssituation och dina levnadsvillkor ser ut just nu. Familjehem i fokus ställer bland annat följande krav:

  • Du är minst 25 år gammal.
  • Du har minst ett extra sovrum där hemma.
  • Du har tid och utrymme att vara engagerad i ditt uppdrag som familjehem.

Hindrar förekomst i registerutdrag, exempelvis misstanke- och belastningsregister eller kronofogde mig från att bli familjehem?

Att förekomma i registerutdrag behöver inte betyda att du inte kan bli familjehem. Det beror på flera faktorer som exempelvis allvarlighetsgrad och omfattning.

Vilka kontroller görs gällande mig och mitt hem?

Familjehem i fokus gör flera olika kontroller av dig, din familj och ditt hem. Vi tar bland annat privata och yrkesmässiga referenser och gör säkerhetsbedömningar. Vi kontrollerar även socialregister, polisregister och register hos Kronofogden, Transportstyrelsen och Försäkringskassan.

Kan ett familjehemsplacerat barn dela sovrum?

Det är ett krav från Socialstyrelsen att placerade barn ska ha tillgång till ett eget rum. Det finns undantag när det exempelvis gäller spädbarn samt syskon.

Kan jag ha ett arbete om jag är familjehem?

Ja, du kan fortsätta att arbeta även om du har en familjehemsplacering. Men det underlättar om åtminstone en i familjehemmet har flexibel arbetstid eller kan stanna hemma under perioder – speciellt i början av en placering. I vissa fall kan det vara nödvändigt att vara hemma med barnet på heltid.

Kan jag bestämma hur länge barnet bor hos mig?

Det går oftast inte att veta hur länge en placering kommer att fortgå. Det är socialtjänstens beslut om eventuell flytt. Enligt socialtjänstlagen är målet att barn ska återförenas med sitt biologiska nätverk.