familjehem i fokus - för kommuner

För
kommuner

Familjehem i fokus - en del av Key Assets Sweden

Vi erbjuder familjehem i södra och mellersta Sverige. I vårt samarbete med kommuner lägger vi stor vikt vid såväl matchning som kontinuerligt stöd till våra familjehemsföräldrar. Alla våra placeringar anpassas individuellt för att försäkra att barnet passar in i sitt familjehem. Det gör vi för att säkerställa högsta kvalitet på familjehemsplaceringarna och bästa tänkbara resultat för barnen.

“Vår uppgift är att hjälpa barn som av olika skäl inte kan bo med sina egna föräldrar. Vi gör det genom att utbilda och ge bästa tänkbara stöd åt dem som tar hand om barnen – i nära samverkan med socialtjänsten och på en solid vetenskaplig grund.” – Afram Chamoun, vd

Våra ramavtal

Familjehem i fokus, en del av Key Assets Sweden AB, har för närvarande ramavtal med:

 • Skåne, Halland och Kronoberg

  Alvesta, Bjuv, Bromölla, Båstad, Burlöv, Eslöv, Falkenberg, Halmstad, Helsingborg, Hylte, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan,  Kristianstad, Kävlinge, Laholm, Lessebo, Landskrona, Ljungby, Lomma, Lund, Malmö, Markaryd, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tingsryd, Tomelilla, Trelleborg, Uppvidinge, Varberg, Vellinge, Växjö, Ystad, Åstorp och Älmhult.

 • SKR Kommentus

  Alingsås, Borgholm, Emmaboda, Falköpings, Högsby, Kalmar, Karlsborgs, Karlskrona, Marks, Melleruds, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Ronneby, Sotenäs, Stenungsund, Sölvesborg,  Tanums, Tibro, Tidaholms, Torsås, Töreboda, Vimmerby och Vårgårda.

 • Värnamo

  Värnamo, Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryds och Vetlanda.

 • Mölndals stad

 • Kungsbacka

 • Kungälvs kommun

 • Ale kommun

 • Trollhättan och Vänersborg

Hög omsorgsnivå upp till 18 år

Vårt specialområde är att erbjuda familjehem som håller en hög omsorgsnivå för barn och unga mellan 0 och 18 år. Våra familjehem är rustade för att ta emot barn med komplexa behov, problematiskt beteende, traumatiskt förflutet eller som tidigare haft misslyckade placeringar.

Vi erbjuder dessutom den skräddarsydda familjebehandlingen MAP som stärker föräldrar så att de klarar av att erbjuda sina barn en trygg och kärleksfull miljö.

Just nu kan vi erbjuda familjehem i:
 • Västra Götaland
 • Skåne
 • Halland
 • Kronoberg
 • Blekinge
 • Stockholm

Öppenvård i Stockholm

Familjehem i fokus öppenvård i Stockholm vänder sig till barn, familjer och ungdomar som behöver socialt stöd. Vi arbetar med flera olika typer av insatser, bland annat mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR).

Här erbjuder vi ungdomsbehandlare, som skräddarsyr insatsen utifrån den unges individuella behov och förutsättningar. Vi erbjuder även familjebehandlare, som kan arbeta med hela familjen för att den ska kunna leva ett bättre liv tillsammans.

Läs mer om öppenvård här

Vård i fokus

Genom vårt systerbolag Vård i fokus erbjuder vi även barn och unga vuxna plats i HVB-hem. Här kommer de till en säker, varm och omhändertagande miljö med tillgång till erfarna och kompetenta vuxna samt andra ungdomar som de kan relatera till.

vardifokus.se

Vill du göra en placeringsförfrågan? Ring oss på 020 - 20 29 30

Efter den första kontakten återkommer vi alltid, vare sig vi kan erbjuda ett familjehem som matchar era behov eller inte.

Stöd och handledning för familjehem

Både familjehem och kommuner ska känna sig trygga med att vi hela tiden finns till hands för stöd och vägledning. Vi använder oss av metoden Key Care-modellen och våra familjehemsföräldrar får skräddarsytt stöd, handledning och utbildning av våra erfarna familjehemskonsulenter och vår egen psykolog. Vi håller regelbunden kontakt under hela placeringen och har jour dygnet runt.

För placerade barn med komplex bakgrund krävs extra terapeutiskt stöd utformat efter individens unika behov. De behöver därför på ett särskilt sätt omges av familjehem och professionella som ser barnets beteende och har förståelse för vilket stöd som behövs. Som stöd åt barn med komplexa behov använder vi oss av Key Care-modellen.

Utbildningar

Familjehemmen går vår grundutbildning baserad på Socialstyrelsens material “Ett hem att växa i” och vår egen fördjupande utbildning inom anknytning och trauma. Vi erbjuder också Connect utvecklingsprogram. Det ger en djupare förståelse för att placerade barn och ungdomar behöver ett förändrat anknytningsmönster och stöd för att kunna utveckla självständighet och möjlighet till samhörighet.

Förutom det vidareutbildas våra familjehem hela tiden inom olika aktuella områden för att känna sig säkra och kunniga i sin roll. Det kan till exempel handla om trauma, sexuell hälsa, biologiska barn i familjehem och risker med internet. Utbildningarna ges av våra erfarna och duktiga familjehemskonsulenter och psykologer.

Key Care-modellen

Möten med Key Care-modellen innebär att familjehem, socialsekreterare, familjehemskonsulenter och andra som regelbundet träffar familjehemmet och barnet, bildar ett team eller en grupp. När teamet möts delar vi våra erfarenheter med varandra. Det hjälper oss att förstå hur barnets svårigheter påverkar oss och våra relationer till varandra. Teamet leds av en psykolog som arbetar för att olika perspektiv och åsikter ska mötas och leda till en gemensam djupare förståelse för barnets behov.

Kategorisering av familjehemsplaceringar

De flesta barn och unga som placeras i familjehem har särskilda behov. Det är viktigt för oss att ge barnen bra familjehem och att stödja och utbilda våra familjehemsföräldrar på bäst sätt. Därför delas familjehemsplaceringarna in i tre olika kategorier.

1. Konsulentstödda jourhem

2. Konsulentstödd familjehemsvård

3. Konsulentstödd förstärkt och kraftigt förstärkt familjehemsvård

Vi vill göra skillnad

På Familjehem i fokus arbetar en psykolog och ett antal socionomer och beteendevetare som vill åstadkomma positiv och bestående förändring för barn, familjer och samhällen. Vi har rekryterat och utbildat familjehem sedan 2008 och är certifierade av Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvård. Hos oss får alla familjehem skräddarsydd handledning och tillgång till såväl dygnet runt-jour som psykologstöd.

Som medlem i den internationella organisationen Key Assets har vi möjlighet att basera våra arbetsmetoder på den allra senaste forskningen. Tillsammans med systerföretag på fyra kontinenter hjälper vi barn till en bättre framtid dels via familjehem, familjebehandling och HVB-hem dels genom sociala projekt i utsatta områden.

Vi arbetar varje dag för att vår familjehemsverksamhet ska bidra till att:

 • möta barn och ungas behov och skapa en positiv och bestående förändring.
 • leverera tjänster av högsta kvalitet till alla kommuner.
 • ge barn och unga ett stabilt och tryggt familjeliv.
 • respektera varje barns bakgrund, religion, etniska tillhörighet, kultur och språk.
 • ta varje barns behov och åsikter i beaktande när vi gör en matchning.
 • samarbeta med våra familjehemsföräldrar och ge omfattande stöd.
 • informera och utbilda våra familjehem och vår personal för att förbättra placeringarna.
 • rekrytera familjehem med mångfald vad gäller bakgrund, etnisk tillhörighet, religion och kultur.
 • skapa samarbete mellan barnen, familjehemsföräldrarna, ursprungsfamiljerna och våra samarbetspartners på kommunerna.