• Teckenstorlek
facebook
IntresseanmÄlan: 020 202930
PlaceringsfÖrfrÅgan: 040 231741

Behöver du prata?

Det kan finnas många anledningar till allt känns tungt och motigt ibland – i skolan eller hemma. Då behöver man hitta någon vuxen att prata med. Det spelar egentligen ingen roll vem det är- någons förälder, din fotbollstränare eller kanske en fritidspedagog- bara det är en vuxen som du litar på och som ansvarsfullt kan och vill agera utifrån ditt bästa.

I skolan finns lärare, skolsköterska, skolkurator eller psykolog som alla har stor erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar.

Känner du ändå inte att du har någon att vända dig till, hör av dig till någon av följande:

BRIS – Barnens Rätt i Samhället

116 111 / www.bris.se

På Bris jobbar vuxna som är vana att hjälpa barn och unga, och de har tysnadsplikt och får alltså inte säga något till någon om dig. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen, så du behöver inte vara rädd att bli avslöjad. Du kan också skriva till en vuxen anonymt- vilket betyder att du inte behöver säga vem du är- på BRIS-mejlen eller BRIS-chatten.

Jourhavande kompis

020-222 444 / www.rkuf.se

När du behöver prata med någon kvällstid- Jourhavande kompis har öppet de flesta kvällar och du ringer anonymt vilket betyder att du inte behöver säga vem du är.

Barnombudsmannen

020 23 10 10 / www.barnombudsmannen.se

Telefontid: måndag till fredag kl 09.00 till 15.00. Lunchstängt kl 12.00 till 13.00.

Alla barn och vuxna som tar kontakt med oss har rätt att vara anonyma, men om vi får kännedom om att ett barn far illa måste vi anmäla det till socialtjänsten.

Det här numret är gratis att ringa och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Socialtjänsten

Upplever du att du inte får det stöd och hjälp du behöver få av dina föräldrar, kontakta socialtjänsten. Telefonnumret hittar du på nätet, under din kommun – be att få bli kopplad till någon som har hand om barn och familjer.

En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att hjälpa unga människor som har det svårt hemma och de kommer att försöka prata med dina föräldrar och hitta en lösning på att du ska må bättre.

Om din situation är akut – Ring 112

Om du upplever att du måste prata med någon snabbt oavsett vad klockan är- ring 112 och berätta vad som hänt. Personen som svarar på SOS-centralen skickar dig och ditt samtal vidare till någon som kan hjälpa dig omedelbart.